no és que estigui mal sofrit
és que tenc que pegar un crit
per no rebentar en plorera.
(Cavallet de serp, de Guillem d'Efak)
El cantant, actor, dramaturg i poeta mallorquí, tot i interpretar quasi tots els papers de l'auca, es caracteritzà sobretot per viure i morir com un poeta. Guanyador del Premi Carles Riba de poesia l'any 1969, dedicà la seva vida a la creació literària i, especialment, a la poesia, fet pel qual és més que mereixedor d'aquesta entrada.
La seva obra és, en definitiva i com diu el fragment escollit, el fruit d'un llarg i laboriós procés de destil·lació emocional, a voltes humorístic, a voltes malenconiós, sovint irònic i especialment reivindicatiu. És el crit per no rebentar en plorera, que neix en les entranyes d'un home, com sovint s'anomenava ell, automarginat. Són els pensaments i les emocions d'un lletraferit que necessita proclamar-se als quatre vents -de Guadamar a Salses, de Fraga fins a Maó.
Així doncs, com pot ésser que un poeta tan endèmic i extremament inusual -pocs negres habitaven abans la nostra terra- esdevingui tan universal en els temps que corren?
És, de fet, el caràcter irònic i humà, sorprenentment càlid i proper de les seves creacions que l'apropa als seus lectors i que fa que avui en dia encara sigui un poeta viu en el nostre imaginari col·lectiu. Guillem d'Efak canta a l'amor, canta en contra de la guerra i per la llibertat de les persones i els pobles, canta al món i als arbres. Qui no vol ésser lliure? Qui no vol poder estimar? Qui no vol tenir el respecte de tots els seus germans?
En una paraula, i aquí arriba el bessó d'aquest escrit, Guillem d'Efak tenia una immensa empatia. L'espontaneïtat dels seus versos -et parlaven de tu a tu- el connectaven amb un públic embadalit i sovint el punyia, el malmenava i el corprenia des del primer fins a l'últim mot.
I és que, en definitiva, és allò espontani, allò ver, el que és realment pur i valuós en això que anomenem literatura. És aquest l'esperit que hauria de tenir qualsevol escriptor que pretengui ésser comprès; perquè el públic l'entengui aquest abans ha de conèixer el públic!
Sebastià Portell i Clar
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada